Peking manipuleerde Wall Street om het Amerikaanse beleid te sturen, totdat Trump president werd: Chinese decaan spreekt

Het Chinese communistische regime oefende decennialang invloed uit op de Verenigde Staten via  ‘oude vrienden’ in Wall Street, maar dit spelletje werd verstoord door de verkiezing van president Donald Trump in 2016. Een Chinese professor onthulde dit onlangs tijdens een seminar.

In de afgelopen 30 tot 40 jaar heeft de Chinese Communistische Partij (CCP) “geprofiteerd van het hart van de macht in de Verenigde Staten”, zei Di Dongsheng, plaatsvervangend-decaan aan de ‘School of International Studies’ van de ‘Renmin University of China in Beijing’. Hij hield een toespraak tijdens een seminar in Shanghai. Deze werd op 28 november live gestreamd op het Chinese online video-platform Guan Video. Het filmpje is sindsdien viraal gegaan en het origineel werd ondertussen verwijderd van het platform.

Di verwees naar Wall Street, een sector die in de jaren zeventig “een zeer sterke invloed op de binnen- en buitenlandse politiek van de VS” begon uit te oefenen.

“We hebben toen onze weg uitgestippeld en gekeken op wie we konden rekenen”, zei hij

Kijk de video van Di Dongsheng hier: 

“En wat nog belangrijker is, is dat vanaf 2016 Wall Street geen invloed had op Trump”, zei hij. Hij verwees daarbij naar de geschillen die de voormalige zakenman had met geldschieters op Wall Street.

Maar, met een mogelijk Joe Biden-regering kan Peking waarschijnlijk opnieuw rekenen op haar machtige Amerikaanse geldschieters, zei de professor.

“De traditionele elite, de politieke elite en het establishment hebben zeer nauwe banden met Wall Street”, zei Di.

Vervolgens verwees hij naar beschuldigingen dat de zoon van Joe Biden, Hunter Biden, intensieve banden onderhoudt met het Chinese regime en andere buitenlandse regeringen door middel van investeringen en zakelijke transacties.

In oktober onthulde Tony Bobulinski, de voormalige zakenpartner van Hunter, dat de jonge Biden hem begin 2017 vroeg om een ​​deal te sluiten met het inmiddels failliete Chinese energieconglomeraat CEFC China Energy Company.

Bobulinski was CEO van SinoHawk LLC, een bedrijf dat werd opgericht om het investeringspartnerschap van Biden-CEFC met het Chinese bedrijf te formaliseren. SinoHawk zou aanvankelijk gefinancierd worden met $ 10 miljoen. Dit bedrag zou vervolgens uitgroeien tot miljarden aan investeringsfondsen, zei Bobulinski destijds. De toenmalige voorzitter van CEFC Ye Jianming had nauwe banden met hoge CCP-functionarissen.

Di zei: “Wie heeft hem [Hunter] geholpen met het opbouwen van die fondsen?  Is dat voor iedereen duidelijk? Daar zijn transacties voor nodig.”

De Spelbreker

In 2016 voerde de toenmalige presidentskandidaat Trump, campagne met een programma dat een harde houding tegen China bevatte. Daarbij concentreerde hij zich op de oneerlijke handelspraktijken van het regime die duizenden Amerikaanse productiebanen hebben gekost. Als president startte Trump in 2018 een handelsoorlog, waarbij miljarden aan heffingen werden ingevoerd op een reeks Chinese importproducten.

Wat die handelsoorlog betreft vroeg Di: “Dus waarom hebben we problemen met Trump, terwijl we vanaf 1992 tot 2016 allerlei problemen tussen China en de Verenigde Staten konden oplossen?”

Hij zei dat vroeger “elke crisis” tussen China en de Verenigde Staten, zoals het Amerikaanse bombardement op de Chinese ambassade in Belgrado in 1999, “binnen twee maanden” kon worden opgelost.

Dat kon omdat Peking “mensen met hoge functies [in de Verenigde Staten] had”, zei Di.

Wall Street heeft geprobeerd om tijdens de handelsoorlog tussen de VS en China het Chinese regime te helpen, voegde Di eraan toe.

“Voor zover ik weet, vrienden uit de VS vertelden me dat ze geprobeerd hebben te helpen, maar dat ze te zwak stonden”, zei hij.

Vrienden met hoge functies

Di deelde een verhaal om zijn punt te maken.

In de aanloop van het bezoek van de Chinese leider Xi Jinping aan de Verenigde Staten in 2015 moest elk niveau van de CCP helpen ‘mensen op te warmen’ en ‘momentum te creëren’ voor het spraakmakende evenement, zei hij. Een van die opwarmers was ervoor te zorgen dat er een positieve publieke opinie ontstond over het Chinese regime. Er werd een evenement georganiseerd voor de lancering van de eerste Engelstalige editie van Xi’s boek: ‘Xi Jinping on State Administration’ – een boek met de toespraken van Xi over politieke ideologie.

De lancering moest plaats vinden in een populaire onafhankelijke boekhandel aan Connecticut Avenue in Washington, D.C.

Omdat dit op het laatste moment werd aangevraagd kon de gevraagde datum niet door de boekwinkel gegeven worden. Di beweerde dat de manager van de boekwinkel een voormalige verslaggever was die in Azië had gewoond.  Hij zou niet bereid zijn geweest om Di’s verzoek in te willigen vanwege zijn “vooroordelen” ten opzichte van de CCP.

Maar uiteindelijk, zei Di, slaagden Chinese functionarissen erin de persconferentie in de boekhandel te houden omdat de winkeleigenaar onder druk werd gezet door een oudere Joodse vrouw die macht had op Wall Street.

Volgens Di was de vrouw de voorzitter van de Azië-divisie van een financiële topinstelling op Wall Street. Ze was houder van het Chinese staatsburgerschap en had een in Peking geregistreerd permanent verblijf.

Een bericht van de Chinese staatsmedia hemelde het evenement daarna op: “Op 17 september 2015 ontving de boekwinkel de Chinese ambassadeur in de Verenigde Staten, Cui Tiankai, en een hoge Chinese regeringsfunctionaris voor een pannelgesprek over Xi’s boek over China.”

De Chinese banden met Wall Street

Met de handelsoorlog begonnen veel Amerikaanse industriesectoren Chinese investeringen te vermijden, maar Wall Street heeft haar banden nog verder aangehaald, nadat Peking de financiële sector openstelde.

De handelsadviseur van het Witte Huis, Peter Navarro, gaf in oktober een interview aan The Epoch Times en beschreef Wall Street toen als “een overduidelijke sociopaat”, in antwoord op een vraag in verband met Wall Street’s continue toenemende Chinese investeringen.

“Ze hebben geen moraal of vaderlandsliefde. Het draait allemaal om het geld”, zei Navarro.

Ondertussen worden wereldwijd beheerders van aandelenindexen steeds vaker onder de loep genomen in verband met het opnemen van Chinese aandelen – sommige aandelen zijn van Chinese bedrijven verbonden aan het leger van het regime, of hebben geholpen bij schendingen van de mensenrechten. Omdat veel beleggings- en pensioenfondsen deze indices volgen, betekent dit dat Amerikanen onbewust de kwaadaardige ambities van de CCP financieren. Daar hebben Amerikaanse functionarissen voor gewaarschuwd.

In november vaardigde Trump een presidentieel bevel uit dat Amerikaanse investeringen in Chinese bedrijven verbood. Het ging om bedrijven die door het Pentagon worden beschouwd als “eigendom van of gecontroleerd door” het Chinese leger. De bedoeling was om de stroom van Amerikaans kapitaal te blokkeren, die bijdroeg aan de financiering van de militaire plannen van de CCP. Het verbod gaat begin januari 2021 in. Amerikaanse investeerders hebben tot november 2021 de tijd om hun investeringen van de hand te doen.

Als reactie hierop kondigde indexprovider FTSE Russell op 4 december aan dat het aandelen van acht Chinese bedrijven die op de Pentagon-lijst stonden, zou laten vallen. De aandelen van deze bedrijven worden met ingang van 21 december uit de FTSE Global Equity Index Series en uit verschillende andere indices verwijderd.

Tijdens de presidentsverkiezingen van 2020 heeft Wall Street volgens CNBC meer dan $ 70 miljoen bijgedragen aan de politieke campagne van Joe Biden, kandidaat voor de Democratische Partij, veel meer dan het bedrag dat Trump ontving van hedgefondsen en investeringsbanken. Dat is ook meer dan wat de voormalige president Barack Obama op Wall Street verzamelde voor zijn twee presidentiële campagnes samen.

Omdat Democraten een aanzienlijk bedrag uit die sector hebben opgehaald, “betekent dat voor mij dat ze deals sluiten”, vertelde Trump aan de verslaggevers op 3 november op het hoofdkantoor van zijn campagne in Virginia.

“Wat ik niet deed, is Wall Street bellen en zeggen: stuur me $ 25 miljoen … naar de baas van elk bedrijf. Ik had dat kunnen doen. Ik zou de koning van fondsenwerving aller tijden zijn geweest als ik dat had gedaan. Maar als je dat eenmaal doet, kun je niet meer correct met hen omgaan. Je kunt dat dan gewoon niet meer”, zei hij.

Emel Akan heeft bijgedragen aan dit rapport.

Door Cathy He
Volg Cathy op Twitter: @CathyHe_ET

Origineel gepubliceerd op The Epoch Times op 9 december: Beijing Manipulated Wall Street to Steer US Policy, Until Trump Became President: Chinese Professor

Kijk ook naar de banden van Wall Street met China

 
 
 

Hongkong Epoch Times drukpers aangevallen door hamerzwaaiende indringers

Hongkong Epoch Times drukpers aangevallen door hamerzwaaiende indringers
Vier indringers zijn in de vroege uren van 12 april de drukkerij van de Hongkongse editie van The ...
LEES MEER >
 

Machines kunnen kapot maar de waarheid kan niet gestopt worden

Machines kunnen kapot maar de waarheid kan niet gestopt worden
Beste lezer, Verklaringen als deze schrijven is zelden een leuke taak, want in veel gevallen worden ze geschreven ...
LEES MEER >
 

Epoch Times wint prijs voor beste documentaire op CONTENT Film Festival

Epoch Times wint prijs voor beste documentaire op CONTENT Film Festival
In 2020 heeft het CONTENT filmfestival zich voor de eerste keer vertakt naar nieuws en journalistiek als een ...
LEES MEER >
 

Opinie: ‘Wokeism’ is niet stoer, dat weten Chinezen maar al te goed

Opinie: ‘Wokeism’ is niet stoer, dat weten Chinezen maar al te goed
Laten we beginnen met een waar gebeurd verhaal dat zich in China afgespeeld. Mr. Zhang (een pseudoniem) was ...
LEES MEER >